Dating tips

Liefdesadviezen voor de beste dating tips.

 • Wil je graag een vaste relatie?
 • Ben je ontmoedigd geraakt door het daten?
 • Wil je je zelfvertrouwen op peil brengen?
 • Wil je weten hoe je meer grip kunt krijgen op je liefdesleven?

Met mij als ervaren vrouwen- en datingcoach krijg je de ondersteuning en het advies waar je echt wat aan hebt. We kijken naar jouw persoonlijke behoeften rekening houdend met de situatie van nu. Je komt sterker in je schoenen te staan en vindt makkelijker een partner die echt bij je past.

Ons liefdesleven is door het digitale tijdperk ingrijpend veranderd. De gevolgen hiervan voor wie een serieuze relatie wil zijn niet altijd even duidelijk. Of we weten niet wat we ermee aan moeten.

Iedereen is gedoemd zijn eigen fouten te maken in de liefde. En dat is maar goed ook. Want door fouten te maken leer je jezelf kennen en accepteren zoals je echt bent. Een succesfactor voor een goede relatie. Ondertussen is ‘fouten maken’ niet altijd leuk in dating wonderland, verwarring en onzekerheid komen al gauw om de hoek kijken. Veel is niet wat het lijkt. Daarom is het goed te weten welke valkuilen er zijn en wat je eraan kunt doen.

Een beetje morele steun en goede dating tips en adviezen van een ervaren vrouwen- en datingcoach is daarom niet alleen prettig, het kan nét dat verschil maken bij het vinden van een serieuze relatie.

Als dating coach ben ik inlevend en lief maar nog belangrijker: heb ik kennis van zaken. Over valkuilen en succesfactoren bij het (online) daten…Over wanneer de persoon die je date serieus is of niet, waar je op moet letten en wanneer het handig is om in actie te komen. Over wat de verschillen zijn tussen man en vrouw (of: mannelijke en vrouwelijke energie). Naast nog veel meer…

Ik oordeel niet, maar ben wel duidelijk waar nodig. Je voelt bij mij begrepen en gezien. Of je nu single bent of uit een relatie komt. Of je gescheiden bent of nog nooit een relatie hebt gehad.

Hieronder vind je mijn beste dating tips voor vrouwen….

Met deze dating tips blijf je in je kracht en heb je meer succes bij het vinden van een partner.

 1. Wees er eerlijk over dat je op zoek bent naar een serieuze relatie. Wees niet bang om hiermee je date af te schrikken. Als dat gebeurt, des te beter. Een duidelijk teken dat die man zich niet van plan was open te stellen voor een vaste relatie. Nu hoef je ook niet je energie verspillen. Jij en je tijd zijn kostbaar. Denk niet dat je een man kunt omturnen door heel erg je best te doen om leuk of chill over te komen.
 2. Accepteer afwijzing als een vanzelfsprekend deel van het daten. Je zult nu eenmaal veel mensen tegenkomen die geen geschikte partner zijn voor jou. Zie dit niet als een vingerwijzing van het lot dat een relatie niet voor jou is weggelegd.
 3. Vraag je niet voortdurend af wat hij ‘van jou vindt’, maar vraag je af: “wat vindt ik van hém en zijn gedrag (in de omgang met mij)?” ! Maak je niet afhankelijk van de gedachten en gevoelens van een ander waar je geen zicht noch grip op hebt. Hiermee geef je je macht uit handen ga je je steeds onzekerder voelen. Houd jou waarden (en normen) en wat jíj vindt van zijn gedrag aan als maatstaf voor of je iemand leuk genoeg vindt voor jou.
 4. Trek je niets aan van de huidige dating mores. Jij bepaalt zelf wat ‘normaal’ is. Laat je niets aanleunen over wat je wel of niet hoort te doen bij een 1e of 2e date. Neem je behoeften serieus en kies bewust welk gedrag past bij jouw innerlijk waarden. Gebruik je eigen waarden als houvast. Voelt bepaald gedrag niet oké voor jou, ga er dan niet in mee. Met je aanpassen aan de norm win je geen respect; wat het doet is je zelfvertrouwen ondermijnen.
 5. Stop met analyseren. Stop met te malen je hoofd over hoe de ander over je denkt of wat die voelt. Als je dat wilt weten kun je 2 dingen doen: a) met een open een nieuwsgierige blik hiernaar vragen, b) luisteren naar je innerlijk weten/je intuïtie. Voel je je door zijn gedrag gerespecteerd en serieus genomen in je behoeften? Als dat niet het geval is, is het waarschijnlijk dat deze man niet echt in jou geïnteresseerd is als mogelijke partner.
 6. Bekijk elke date als een onderzoek: een kans om beter te ontdekken wie er bij je past en waarom. Begin niet elke date met de gedachte dat ‘misschien is hij het wel’. Wees nieuwsgierig naar wat er komen gaat en naar je reacties. Een date kan nooit mislukken en jij kan niet falen. Met een onderzoekende geest groei je als mens en maak je meer kans een partner te vinden die echt bij jou past.
 7. Laat je obsessie met die Ene Ware varen. Die perfecte droomman, die soulmate voor een leven bestaat voor de meesten van ons alleen als romantisch ideaal. Een gezonde en lange relatie is gebaseerd op keuzes maken en toewijding. Ook de inslaande bliksem is geen bewijs voor een gelukkige relatie (eerder het omgekeerde). Als dat gebeurt, super leuk voor je. Maar ga er niet op wachten met een alles-of-niets insteek, dan kun je misschien lang wachten.
 8. Denk niet in absoluten, dus niet: Ik wil alleen een man voor wie ik 100% ga en andersom; ik val ALLEEN op mannen die mij niet willen; het gaat mij NOOIT lukken om iemand te vinden; online-dating is ABSOLUUT niets voor mij…Het echte leven, zo ook echte liefde is niet zwart of wit, maar grijs en genuanceerd.
 9. Leer de vermijdende dater herkennen en maak je in dat geval je zo snel mogelijk uit de voeten. Jij kunt een vermijdend gehechte man (of vrouw) niet omturnen. Hoe langer je met een vermijdend-gehecht persoon date, hoe ongelukkiger je je gaat voelen en hoe meer je zelfvertrouwen afbrokkelt. Als je merkt dat je zelf vermijdend gehecht bent, ga dan in therapie hiervoor.
 10. Besef dat als een man je écht leuk vindt, hij dat echt wel zal laten merken. Dat een man je echt leuk vindt laat hij je zien met acties. Geef hem de tijd en ruimte om initiatief te nemen. Laat hij niet met concreet gedrag merken dat hij je leuk vindt, dan: he’s just not that into you. Accepteer dat zonder het als een falen te zien. Sta hem geen ruimte toe om mee te liften met jouw hoop dat het wat wordt (door bijvoorbeeld telkens met hem naar bed te gaan als hij weer toenadering zoekt).
 11. Is een man heel enthousiast en heeft hij in het begin veel aandacht voor je en wordt dit na een aantal weken minder wordt dan niet bang dat hij je niet meer leuk vindt. Dit gebeurt vaak bij mannen omdat ze koud water vrees hebben. Neem in zo’n geval even gas terug. Begrens uit eigen beweging het contact met hem en ga even andere leuke dingen doen. Neem niet het initiatief om hem te zien. Maak het hem niet te ‘gemakkelijk’ (bijvoorbeeld bij het eerstvolgende contact weer met hem te vrijen). De kans is dan groot dat hij uit eigen beweging weer zijn best voor je gaat doen. Doet hij dat niet of driegt dit ‘heen en weer’ een patroon te worden, laat hem gaan.
 12. Blijf niet te lang door daten met iemand die je niet ziet zitten in de hoop dat het toch een relatie kan worden (zodat je dan ‘tenminste iets hebt’). Even doorzetten om je gevoelens te leren kennen of om je zelfvertrouwen een boost te geven is oké, zolang je de ander niet voor de gek houdt of hiermee pijn doet. Ga je te lang door met doen alsof. Je forceert jezelf dan je echte gevoelens te negeren en dat ondermijnt je zelfvertrouwen. Bovendien kan het dan zijn dat de ander afhaakt, terwijl jij zo je best hebt lopen doen.
 13. Blijf doorzetten met het aantal nieuwe dates. Wanhoop niet na 10 dates, denk in tientallen. Besef dat je hoogstwaarschijnlijk veel verschillende dates moet hebben om een partner te vinden die bij jou past omdat het aanbod zo groot en troebel is. Sommige vrouwen doen er jaren over, anderen hebben geluk. Verwacht niet dat je na een paar keer daten de liefde van je leven tegenkomt als beloning voor je inzet. Het aantal dates dat nodig is zegt niets over jouw kwaliteiten of waarde als mens. Ga er altijd vanuit dat het sowieso goed komt. Ook in periodes dat het tegen zit.
 14. Las dating pauzes in wanneer het daten je teveel gaat tegenstaan. Zie dat niet als mislukken. Het is een gezonde manier om op weer adem en terug bij in je kracht te komen. Blijf vertrouwen hebben in je langer termijn doel: een liefdevolle relatie. Wees geduldig en mild voor jezelf, gun jezelf de tijd. Zet jezelf niet onder druk (‘nu moet het gaan gebeuren’) maar vertrouw erop dat de liefde hoe dan ook je leven in zal komen, je weet alleen niet wanneer.
 15. Vergroot je zelfvertrouwen door naar je lichaam te luisteren. Luister naar wat je lichaam je vertelt over wat je voelt en wilt en pas je acties hier op aan. Vertrouw op je lichaam, ga er niet aan voorbij want daarmee leer je jezelf dat je niet te vertrouwen bent. Druk je emoties en wat je lichaam je vertelt niet opzij, uit angst iets ‘verkeerds’ te doen of niet in de smaak te vallen. Geef je lichaam meer de regie.
 16. Doe regelmatig een korte meditatie waarin je jezelf liefdevol en ondersteunend toespreekt. Vrouwen zijn geneigd hun angst en onzekerheid te verwarren met intuïtie/innerlijk weten. Doe daarom op momenten dat je je angstig of onzeker voelt een korte, liefdevolle meditatie. Je haalt jezelf daarmee uit de angst en je komt dichterbij jezelf en meer in je kracht.
 17. Wees je ervan bewust dat mannen en vrouwen verschillende behoeftes en communicatiestijlen hebben. Kort gezegd: mannen willen gewaardeerd en bewonderd worden (= horen dat zij het goed doen) en vrouwen willen begeerd en begrepen worden. Als je de ander niet begrijpt of het voelt alsof jullie in een impasse zitten, houd dan rekening met dit verschil.
 18. Toon je gevoelens maar ga (in eerste instantie) je gevoelens niet uitleggen om begrepen te kunnen worden. Vrouwen hebben de neiging om legitimatie van hun gevoelens bij een ander te halen. ‘Ik mag het pas zo voelen als een ander het ook begrijpt’. Mannen hebben dat niet en begrijpen dat gedrag dan ook niet. Mannen zien emoties gauw als ‘problemen’ waardoor praten over emoties snel voelt als een vorm van kritiek (omdat zij het probleem niet hebben opgelost).
 19. Besef dat jij al helemaal goed bent zoals je bent. Je waarde is een geboorterecht, niet iets wat verdiend of bewezen hoeft te worden. Je bent niet pas iets waard als je bent afgevallen, een nieuwe baan hebt, een relatie bent aangegaan, etc. Houd van jezelf precies zoals je bent, óók met je mindere kanten. Je hoeft niet perfect te zijn. Dat bij jij niet, en dat is de ander ook niet.
 20. Ga voor een gelijkwaardige relatie. Kijk of je drijfveren wel liefdevol zijn naar jezelf en naar die ander. Probeer je niet op te trekken aan een man die (te) knap, stoer, geslaagd, afstandelijk is ‘voor jou’, in de hoop dat als je hem krijgt, dat het bewijs is dat je meer waard bent dan je dacht. Klamp je ook niet vast aan een relatie waarin aan je behoeften tekort wordt gedaan uit angst om alleen te blijven. Neem je behoeften serieus, herinner jezelf eraan dat je helemaal goed bent zoals je bent en ga op zoek naar een partner met je je ontspannen en op je gemak voelt.
 21. Onthoud dat liefde er altijd zal zijn. Liefde is oneindig, is voor altijd en voor iedereen. Liefde raakt nooit op. Blijf vertrouwen in de liefde en liefdevol met jezelf en anderen omgaan. Wetende dat liefde ook voor jou is weggelegd.

Meer over bovenstaande tips en dating tips voor jouw eigen specifieke situatie hoor je tijdens een persoonlijk coaching gesprek met focus op wat jij wilt en wat je nodig hebt. Waardoor je weer regie kunt nemen over je liefdesleven!

In mijn praktijk Piptherapie geef ik al meer dan 12 jaar advies over liefde, relaties en daten. Zelf heb ik zo’n 5 jaar online ge-date na een scheiding (van een relatie van meer dan 25 jaar).  Met als gevolg: een  liefdevolle relatie die nu al meer dan 7 jaar duurt. Kijk voor meer info over mij op Eileen van Essen.

Laat je coachen bij het vinden van een fijne partner die bij je past in mijn comfortabele praktijkruimte aan de Weteringschans in Amsterdam.

Maak nu een afspraak hier.

Of kijk eerst nog even op dating en over daten.

Love is life…Laat de liefde je leven in.

Dating sites en apps gebruiken voor een serieuze relatie is geen kinderspel, het is serious shit.

dating in coach Amsterdam