“If you press me to say why I loved him,
I can say no more than because he was he,
and I was I”

Michel de Montaigne

Liefde vinden

Hoe vind ik liefde?

‘Hoe vind ik liefde’ is een vraag die veel mensen zich stellen. Ik kom die vraag dan ook vaak tegen in mijn praktijk voor psychotherapie Piptherapie. Alle fascinerende aspecten van het leven die met deze vraag samenhangen waren voor mij een belangrijke reden om met Liefdesadviezen te beginnen.

Wanneer je vragen hebt over (ontbrekende) liefde of verliefdheid en je wilt liefde gemakkelijker je leven binnen laten, kun je bij mij terecht voor praktisch advies en morele steun. Voor meer informatie over wat Liefdesadviezen te bieden heeft zie ook home, wat, voor wie en Eileen van Essen en mijn visie op relaties.

Op deze pagina ga ik in op liefde vinden en verliefdheid, en hoe ik je hiermee helpen kan.

Romantische liefde begint met verliefdheid.

Als je verliefd wordt, is het alsof je plotseling uitstijgt boven alles wat vervelend of alledaags is, inclusief jezelf. Verliefd zijn is verrukkelijk. Behalve dan, wanneer de verliefdheid niet wederzijds is. Pijn, verlangen, hoop en wanhoop wisselen elkaar in een razend tempo af. Tot aan de ontreddering en uitputting toe. Love is een bitch. En toch is het ook de liefde die ons uiteindelijk redden zal. Want liefde is leven. En, met een beetje geluk en wijsheid kan verliefdheid de aanloop van een lange, mooie liefdesrelatie.

Verliefd worden.

Is het “een truc van de evolutie om voortplanting te waarborgen”?* Een ingenieuze cocktail van genen, dopamine en feromonen? Of bepalen de inprentingen en conditioneringen uit onze jeugd op wie we verliefd worden? Bestaat er een diepere (of hogere) zijns-laag waarin verliefden elkaar als zielsverwanten ontmoeten? Of ontstaat verliefdheid door de context: right time, right place? Het meest waarschijnlijke is een combinatie van alles hierboven en nog meer…wie weet tot aan serendipiteit of goddelijke interventie toe. Maar één ding staat wel vast: verliefdheid dwing je niet af met goede wil.

Hoe complex verliefdheid ook is, het is óók simpelweg een universeel-menselijke ervaring. Iedereen wordt wel een keer of meer in zijn leven verliefd. En ook wie het (nog) niet is geweest, verlangt ernaar de liefde te leren kennen. Want liefde is leven.

Hoe kan ik je helpen?

Om te beginnen kan ik je helpen je open te stellen voor de liefde. Dat is soms niet makkelijk, maar wel het sine qua non van de liefde. Daarnaast kan ik je helpen bij het soms rauwe proces van dating. Niet met de doorsnee tips en trucs. Maar door belemmerende overtuigingen en verwachtingen te helpen wegnemen. En je morele ondersteuning en praktisch advies te geven dat nauw aansluiten bij jouw omstandigheden en behoeften. Ook kan ik je helpen je zelfvertrouwen te vergroten, niet onbelangrijk. En ik kan je helpen om je communicatie te verbeteren zodat je acties beter aankomen. Dit alles om de kans dat jij een geliefde vindt die bij echt bij jou past, een stuk reëler te maken.

Het kan zijn dat je je wilt losmaken uit een onmogelijke liefde of verliefdheid. Of uit een disfunctionele relatie. Ook hierbij kan ik je helpen. Ook weer met steun en praktische adviezen over wat te doen. Tenslotte kan ik je helpen om je de relatie waar je nu in zit aanzienlijk te verbeteren.

Maak direct een afspraak (of stel je vraag) hier.

Of kijk eerst nog op: voor wie, wat, kosten, home, relaties.

Laat de liefde je leven in.

* wetenschapsjournalist Mark Mieras, auteur van Liefde.

Met een beetje geluk en wijsheid is verliefdheid de aanloop van een lange, mooie liefdesrelatie…

 

 

hoe vind ik liefde

 

 

“Everybody loves somebody sometime. Everybody falls in love somehow”

Dean Martin