Liefde vasthouden

Individueel relatieadvies.

 

Heb je behoefte aan individueel relatieadvies en/of heb je geen zin in relatietherapie?

Liefdesadviezen helpt je je relatie te verbeteren met concreet en praktisch relatieadvies waar je echt wat aan hebt.

Als ervaren relatietherapeut en ken ik de ins en outs van zowel functionele als disfunctionele liefdesrelaties en communicatiepatronen. Al meer dan 12 jaar ondersteun ik cliënten in mijn praktijk Piptherapie met individueel relatieadvies en relatietherapie.

Relaties vragen om realiteitszin. Maar soms is de realiteit moeilijk om mee te dealen.

Is verliefdheid het domein van de illusie, dan zijn duurzame liefdesrelaties het domein van de realiteit. Onze liefdesrelaties kunnen standhouden wanneer we onszelf en de ander leren kennen en accepteren voor wie we werkelijk zijn. Lukt dat niet of willen we dat niet langer, dan komt een relatie vaak tot een einde.

Wederzijdse acceptatie is essentieel maar daarvoor is nodig dat we onze verwachtingen en behoeften goed kennen om hierover in gesprek te kunnen gaan met elkaar. Een relatie is een proces van onderhandelingen waaruit een nieuwe eigen cultuur ontstaat die continu getoetst wordt de realiteit van beide partners. Soms ‘hard werken’, ja.

Waar het vaak misgaat in relaties zijn de impliciete en (te) hooggespannen verwachtingen en overtuigingen over wat liefde zou moeten zijn. Waar we – zonder ons hiervan bewust te zijn – onze partners (en onszelf) op afrekenen. Met gevoelens van teleurstelling en verwijten over en weer tot gevolg.

Duurzame liefde vraagt om win-win.

Een van de belangrijkste voorwaarden om je goed te voelen in een relatie is natuurlijk dat je je begrepen en geaccepteerd voelt door je partner. Maar er is meer. Wil je liefdesrelatie duurzaam zijn moet het gaan om een win-win situatie. Dat wil zeggen: dat jullie er beiden als partner emotioneel op vooruit gaan, dóór in deze relatie te zijn. Dus om een gezonde balans tussen geven en nemen.

Toegegeven balans klinkt niet poëtisch of romantisch, maar is wel de belangrijkste voorwaarde voor een duurzame liefdesrelatie. Balans aanbrengen in hoe en wat je geeft én neemt, vraagt nogal wat onze persoonlijke ontwikkeling…Van onze communicatievaardigheden, inlevingsvermogen en empathie. Het vraagt om eigenwaarde en mildheid, naast het vermogen te anderen begrenzen en confronteren. Kortom, het vraagt om volwassenheid, ofwel autonomie.

Wil je relatieadvies, heb je vragen over je relatie of relaties in het algemeen? Lees meer over volwassen liefde of maak direct een afspraak hier  voor relatieadvies.

Kijk ook op home, wat, voor wie, Eileen van Essen en kosten.

 

Love is around the corner, you just need to turn.

Is verliefdheid het domein van de illusie, dan zijn duurzame liefdesrelaties het domein van de realiteit.

individueel relatieadvies