Volwassen liefde

Hoe houd ik mijn relatie goed?

Als je in een relatie zit vraag je jezelf vast weleens af: hoe houd ik mijn relatie goed?  Dat doe je door op een volwassen manier lief te hebben. Dat is iets wat we bijna allemaal leren moeten. Volwassen liefde is even simpel te definiëren is als lastig voor elkaar te krijgen. Want (sinds) wanneer is liefde volwassen?

Onafhankelijk en samen.

Een liefdesrelatie is volwassen wanneer bij beide partners sprake is van ‘differentiatie’. Differentiatie is “de kunst om jezelf te zijn in contact met de ander en de aanwezige verschillen samen goed te hanteren.”* Dat vraagt nogal wat van ons als liefdespartner en als mens.

Het vraagt erom, dat je je flexibel en vrij kunt bewegen tussen de posities onafhankelijk en samen. Dat je identiteit is gebaseerd op jouw eigen persoonlijke waarden en niet die van je partner (ook al zullen jullie veel van deze delen). Het vraagt erom dat je kunt begrenzen en confronteren, zonder dat je aan inlevingsvermogen of empathie voor jezelf of je partner inboet. Dat vraagt allereerst, om liefde voor jezelf.

Een relatie goed houden vraagt om autonoom zijn.

In de vakliteratuur spreekt men van ‘differentiatie’ en van autonomie. Ik gebruik liefst het begrip ‘autonoom zijn’ omdat dat het voor mij beste verwijst naar hetgeen we ten diepste zijn: liefhebbend zielen, verlangend ernaar liefde te geven en liefde te ontvangen, in staat tot het nemen van verantwoordelijkheid voor ons eigen geluk.

Autonoom zijn gaat de een wat gemakkelijker af dan de ander. Soms worden we van kleins af aan hierin goed begeleid door onze ouders. Maar vaak is dat niet zo. Autonoom in het leven leren staan kan een moeizaam en pijnlijk proces zijn. Omdat dit eist dat we liefdevol omgaan met onszelf. Voor veel mensen is dit het allermoeilijkst.

Een van de fijne dingen van in een relatie zijn, is dat het je kan helpen van jezelf te houden. In een relatie word je geconfronteerd met wie je bent en wat je werkelijk wilt. De zelfkennis die je hiermee verwerft, plaveit de weg voor meer zelfacceptatie en zelfcompassie: samen de drie pijlers van volwassenheid.

Een relatie aangaan helpt ons te groeien als mens en ‘volwassen’ (liefhebbend autonoom) te worden. Wie volwassen in het leven heeft leren staan, kan werkelijk liefhebben. Die voelt zich veilig genoeg, om op een onbevangen manier liefde te geven en liefde in ontvangst te nemen. Geen wonder dat relaties zo belangrijk zijn voor ons.

Wil je meer weten of over volwassen liefde en hoe je dat doet?

Maak nu een afspraak, of stel je vraag hier.

Of kijk eerst verder op: wat, voor wie, Eileen van Essen, relaties.

Relatie zonder sex?

Tenslotte een vraag die vaak wordt gesteld: kan een (monogame) liefdesrelatie overleven zonder sex? Het antwoord is: meestal niet, tenzij beide partners aseksueel zijn. Wanneer er geen enkele vorm van sexuele intimiteit is binnen een relatie zal tenminste een van de partners dit als een te groot gemis of een ontkenning van de eigen identiteit gaan ervaren. Een monogame liefdesrelatie zal onder invloed van dit gemis op den lange duur uiteenvallen.

Wil je meer weten over volwassen liefde en hoe je dat doet?

Liefdesadviezen is specialist in volwassen liefde. Daar is heel veel over te zeggen. En je hebt er je hele leven wat aan. Autonoom zijn, volwassenheid, liefde en een bevredigend leven gaan hand in hand.

Maak daarom nu een afspraak, of stel je vraag hier .

Of kijk eerst verder op: home, wat, voor wie, Eileen van Essen , kosten, relaties of Piptherapie.

Love is around the corner, you just need to turn.

*relatietherapeut Marike de Valk

“Onvolwassen liefde zegt: ‘Ik hou van je omdat ik je nodig heb.’ Volwassen liefde zegt: ‘Ik heb je nodig omdat ik van je hou’.”

Erich Fromm

 

hoe houd ik mijn relatie goed

 

“Hechting is een voorwaarde voor onafhankelijkheid en gescheidenheid is een voorwaarde voor verbondenheid.”

May Michielsen