Duurzame relaties.

Heb je behoefte aan relatieadvies?

Zit je in een relatie en/of wil je advies over duurzame relaties en liever geen relatietherapie? Liefdesadviezen geeft advies over wat een duurzame, ‘volwassen’ relatie is en hoe je dat doet. Ik help je je relatie te verbeteren en goed te houden met praktisch adviezen en inzichten die passen bij jou en jullie situatie.

Als ervaren relatietherapeut en ken ik de ins en outs van hoe het is om een relatie te hebben en wat daar allemaal bij komt kijken. Ik ken alle mogelijk communicatieproblemen en hoe je die oplost. Al 15 jaar help ik cliënten in mijn praktijk Piptherapie voor individuele therapie en relatietherapie.

Duurzame relaties vragen om realiteitszin. Maar soms is de realiteit moeilijk om mee om te gaan.

Is verliefdheid het domein van de illusie, dan zijn duurzame relaties het domein van de realiteit. Onze liefdesrelaties houden stand wanneer bereid zijn we onszelf en de ander te kennen en accepteren, zoals we werkelijk zijn. Lukt dat niet of willen we dat niet langer dan zal de relatie uiteindelijk worden beëindigd.

Wederzijdse acceptatie is essentieel maar daarvoor is nodig dat we onze verwachtingen en behoeften goed kennen en hierover in gesprek te gaan met elkaar. Een relatie is een proces van onderhandelingen en groei van waaruit een eigen cultuur ontstaat die voortdurend aan toetsing onderhevig is van beide partners. Soms ‘hard werken’, ja.

Waar het vaak misgaat in relaties zijn de impliciete en (te) hooggespannen verwachtingen en overtuigingen over wat liefde zou moeten zijn. Waar we – zonder ons hiervan bewust te zijn – onze partners en onszelf op afrekenen. Met gevoelens van teleurstelling en (zelf)verwijten tot gevolg.

Duurzame relaties vragen om win-win.

Een van de belangrijkste voorwaarden om je goed te voelen in een relatie is natuurlijk dat je je begrepen en geaccepteerd voelt door je partner. Maar er is meer. Wil een relatie duurzaam zijn moet er sprake zijn van een win-win situatie. Dat wil zeggen: dat jullie er beiden als partner emotioneel op vooruit gaan, dóór in de relatie te zitten. Een gezonde balans van geven en nemen.

Balans klinkt misschien niet erg poëtisch of romantisch, maar het is wel de belangrijkste voorwaarde voor een duurzame liefdesrelatie. Balans in hoe en wat je geeft en neemt, vraagt nogal wat onze eigen persoonlijke ontwikkeling. Van onze communicatievaardigheden, inlevingsvermogen en empathie. Van ons gevoel van eigenwaarde en ons vermogen mild te zijn. En het vermogen om te begrenzen en confronteren. Kortom, het vraagt om volwassenheid.

Heb je vragen over je huidige relatie of volwassen, duurzame relaties in het algemeen? Lees meer over volwassen liefde . Of maak nu een afspraak voor relatieadvies hier .

Kijk ook op home, wat, voor wie, Eileen van Essen en kosten.

 

Love is around the corner, you just need to turn.

Is verliefdheid het domein van de illusie, dan zijn duurzame liefdesrelaties het domein van de realiteit.

workshop daten