Volwassen liefde

Een serieuze relatie.

Een serieuze relatie is een volwassen relatie. Je vraagt je misschien af wat een volwassen relatie inhoudt en hoe je dat doet. Een serieuze, duurzame relatie vraagt om volwassen liefde. Maar wat is dat? Simpel te definiëren, lastig voor elkaar te krijgen. Want sinds wanneer is de liefde volwassen?

Onafhankelijk en samen.

Een volwassen relatie, volwassen liefde, is er wanneer beide partners voldoende ‘gedifferentieerd’ zijn. Differentiatie is “de kunst om jezelf te zijn in contact met de ander en de aanwezige verschillen samen goed te hanteren.”* Dat vraagt nogal wat.

Dat we flexibel heen en weer bewegen kunnen tussen onafhankelijk en samen. Dat onze identiteit gegrond is in onze eigen waarden. Dat we kunnen begrenzen en confronteren zonder dat we inboeten aan inlevingsvermogen of empathie (voor de ander of onszelf).

Een serieuze relatie duurzaam maken vraagt om autonomie.

In de vakliteratuur over relatietherapie wordt gesproken van differentiatie en van autonomie. Zelf gebruik ik het liefst de omschrijving ‘autonoom zijn’. Want dit verwijst voor mij het beste naar wat we als mens ten diepste zijn: liefdevolle wezens die verlangen naar liefde geven en ontvangen en verantwoordelijkheid nemen voor het welzijn van zichzelf en anderen.

Autonoom zijn gaat de een wat gemakkelijker af dan de ander. Soms worden we van kleins af aan hierin goed begeleid door onze ouders. Maar vaak is dat niet zo. Autonoom in het leven leren staan kan een moeizaam en pijnlijk proces zijn. Omdat dit vraagt dat we allereerst liefdevol omgaan met onszelf. Voor veel mensen is dit het allermoeilijkst.

Een van de fijnste dingen van een relatie hebben is dat we leren op een realistische manier naar onszelf te kijken en van onszelf te houden. Hoe milder en minder perfectionistisch we zijn voor onszelf hoe meer echte liefde we kunnen geven. Liefde niet uit angst of een gevoel van waardeloosheid maar vanuit openheid, nieuwsgierigheid en vertrouwen.

Een liefdesrelatie confronteert ons met onze diepste behoeften. Geen wonder dat we een relatie hebben zo belangrijk vinden en soms zo eng. Een relatie dwingt ons te groeien als mens en volwassen te worden.

Wil je advies over volwassen liefde en serieuze relaties? Maak dan een afspraak met Eileen van Essen hier .

Wil je weten hoe je een serieuze relatie krijgt met daten, kijk op de dagworkshop Daten voor Liefde anno 2020+ voor vrouwen.

Of kijk ook op: home, wat, voor wie, Eileen van Essen , kosten, relaties of Piptherapie.

Laat de liefde je leven in.

*relatietherapeut Marike de Valk

“Onvolwassen liefde zegt: ‘Ik hou van je omdat ik je nodig heb.’ Volwassen liefde zegt: ‘Ik heb je nodig omdat ik van je hou’.”

Erich Fromm

 

workshop-daten-voor-vrouwen

 

“Hechting is een voorwaarde voor onafhankelijkheid en gescheidenheid is een voorwaarde voor verbondenheid.”

May Michielsen