Skip to main content

Langdurige relaties.

Relatie counseling voor een langdurige relatie.

Wil je graag een relatie waar je je prettig en veilig voelt en die daardoor ook lang duurt? Hebben jullie behoefte aan counseling van een ervaren relatie counselor in een fijne setting? Bij Liefdesadviezen help ik je/jullie een goede relatie te hebben en te houden o.a. door je/jullie te helpen volwassen te communiceren.

Als ervaren relatietherapeut en ken ik de ins en outs van hoe het is om een relatie te hebben en wat daar allemaal bij komt kijken. Ik ken alle mogelijk (communicatie)problemen en hoe je die oplost. Al 15 jaar help ik cliënten in mijn praktijk Piptherapie voor individuele therapie en relatietherapie.

Een langdurige relatie vraagt om

realiteitszin. Helaas is de ‘realiteit van relaties’ niet altijd makkelijk om mee om te gaan. Is verliefdheid het domein van de illusie, dan zijn langdurige relaties het domein van de werkelijkheid. Onze liefdesrelaties houden stand wanneer bereid zijn we onszelf en de ander te kennen en accepteren, zoals we werkelijk zijn. Lukt dat niet of willen we dat niet langer dan zal de relatie uiteindelijk worden beëindigd.

Wederzijdse acceptatie is essentieel maar daarvoor is nodig dat we onze verwachtingen en behoeften goed kennen en hierover in gesprek te gaan met elkaar. Een relatie is een proces van onderhandelingen en groei van waaruit een eigen cultuur ontstaat die voortdurend aan toetsing onderhevig is van beide partners. Soms ‘hard werken’, ja.

Waar het vaak misgaat in relaties zijn de impliciete en (te) hooggespannen verwachtingen en overtuigingen over wat liefde zou moeten zijn. Waar we – zonder ons hiervan bewust te zijn – onze partners en onszelf op afrekenen. Met gevoelens van teleurstelling en (zelf)verwijten tot gevolg.

Langdurige relaties vragen om win-win.

Een van de belangrijkste voorwaarden om je goed te voelen in een relatie is natuurlijk dat je je begrepen en geaccepteerd voelt door je partner. Maar er is meer. Wil een relatie langdurig zijn moet er sprake zijn van een win-win situatie. Dat wil zeggen: dat jullie er beiden als partner emotioneel op vooruit gaan, dóór in de relatie te zitten. Een gezonde balans van geven en nemen.

Balans klinkt misschien niet erg poëtisch of romantisch, maar het is wel de belangrijkste voorwaarde voor een langdurige liefdesrelatie. Evenwicht in geven en nemen vraagt nogal wat onze eigen persoonlijke ontwikkeling. Het vraagt om volwassen communicatie, inlevingsvermogen en empathie. Het vraagt om een gevoel van eigenwaarde en het vermogen tot (zelf)compassie. Om het vermogen tot begrenzen en liefdevol confronteren. Allemaal thema’s die we zullen aanraken in counseling. Zodat jij/jullie de tools in handen krijgen voor een langdurige, liefdevolle relatie.

Heb je vragen over je huidige relatie of volwassen, langdurige relaties in het algemeen? Lees meer over volwassen liefde . Of maak nu een afspraak voor relatieadvies hier .

Kijk ook op home, wat, voor wie, workshop, Eileen van Essen en kosten.

Love is life. Laat liefde je leven in.

Photo’s Eileen van Essen.

Is verliefdheid het domein van de illusie, dan zijn langdurige liefdesrelaties het domein van de realiteit.

workshop liefde vinden