Skip to main content

Volwassen communicatie.

Volwassen liefde vraagt om volwassen communicatie. Klinkt simpel maar vaak lastig in de uitvoering. Sinds wanneer is liefde volwassen?

Onafhankelijk en samen.

Voor volwassen (volwaardige/geweldloze) communicatie is differentiatie tussen partners nodig, ook wel autonomie genoemd: de kunst om jezelf te zijn in contact met de ander en de aanwezige verschillen samen goed te hanteren. Dat vraagt om een soepel heen en weer bewegen tussen onafhankelijk én samen zijn. En dat we in staat zijn om te begrenzen of de ander uit te nodigen of te confronteren, zonder dat we aan inlevingsvermogen of empathie hoeven inboeten  – voor de ander en voor onszelf.

Volwassen communicatie en autonomie.

Als volwassene ben je in je diepste wezen een vrij en liefdevol mens. Door conditioneringen ontstaan in onze jeugd is dit soms moeilijk tot uitdrukking te brengen. We hebben gedragspatronen ontwikkeld die ons hielpen te overleven bij angst en afwijzing. Ook als we groot zijn vallen we vanzelfsprekend terug op deze patronen ondanks dat deze inmiddels dysfunctioneel geworden zijn om écht contact te maken met anderen. In liefdesrelaties (en in op het werk bijvoorbeeld) kunnen deze patronen zich sterk manifesteren omdat het situaties zijn waarin we ons afhankelijk voelen van anderen.

Autonoom zijn en volwassen communiceren gaat de een wat gemakkelijker af dan de ander. Soms zijn we van kleins af aan goed in begeleid door onze ouders. Vaak is dat niet zo. Leren om autonoom en volwassen in het leven te staan kan een moeizaam en pijnlijk proces zijn. Omdat dit vraagt om het nemen van verantwoordelijkheid naast mildheid en compassie. Terwijl we vaak geleerd hebben streng te zijn voor onszelf om ‘vooruit’ te komen.

Een van de mooiste dingen van een fijne relatie hebben is dat de ander ons helpt om realistisch naar onszelf te kijken en meer van onszelf te gaan houden. Het is dus zeker niet zo dat je eerst helemaal van jezelf moet houden voordat je in een relatie kunt stappen. Een misvatting die je vaak hoort, terwijl eerder het omgekeerde waar is. Een échte relatie aangaan, leren om jezelf te accepteren zoals je bent en verantwoordelijkheid te nemen voor hoe je met jezelf en anderen omgaat én volwassen te communiceren, gaan hand in hand.

Liefdescoach Eileen van Essen is gespecialiseerd volwassen communicatie.

Gecoacht worden in volwassen liefde en communicatie kan je helpen je liefdesdoelen te bereiken. Of je nu single bent of in een relatie.

Als dit je aanspreekt, maak dan een afspraak met liefdescoach Eileen van Essen hier .

Kijk ook op: home, wat, voor wie, Eileen van Essen , kosten, relaties of Piptherapie.

Laat de liefde je leven in.

Photo top by Priscilla Du Preez on Unsplash

Photo right by Jakob Owens on Unsplash

*relatietherapeut Marike de Valk

Onvolwassen liefde zegt: ‘Ik hou van je omdat ik je nodig heb.’ Volwassen liefde zegt: ‘Ik heb je nodig omdat ik van je hou.’

 

 

volwassen relatie

 

“Hechting is een voorwaarde voor onafhankelijkheid en gescheidenheid is een voorwaarde voor verbondenheid.”

May Michielsen